Opleidingen Bouwcentrum
In 1943 startte het toenmalige Instituut voor praktische bedrijfskunde de ‘kadercursus Organisatie Bouwbedrijf’. Per 25 september 1948 werd deze opleiding ingelijfd door Bouwcentrum. De initiator van de cursus, dhr.E.S.Beek, kwam in dienst van de Stichting Bouwcentrum en is daar begonnen met het uitbouwen van de afdeling Opleidingen Bouwcentrum.
Het voorwoord in de brochure van het cursusjaar 1963/1964 beschrijft perfect de betekenis en het doel van de opleidingen, die het Bouwcentrum organiseerde:
“VOORWOORD
Het bouwbedrijf, alhoewel het niet tot de industrieën wordt gerekend, is bezig zich te ontwikkelen tot een geïndustrialiseerd bedrijf in die zin, dat in het productieproces van machines gebruik gemaakt wordt, arbeidssplitsing wordt toegepast, de bouwtechniek op wetenschappelijke grondslagen is opgebouwd en vooral: de uitvoeringsmethoden en organisatie wetenschappelijk worden benaderd.
Door deze ontwikkeling worden aan de functionarissen in het bouwbedrijf, zowel de leidinggevende als de specialistische, op verschillend niveaus, steeds hogere eisen gesteld.
Hieruit is een grote behoefte aan aanvullende scholing ontstaan. In de cursussen die in dit prospectus worden aangeboden, is systematisch gerangschikte ervaring van vele bouwpractijkmensen verenigd met resultaten van onderzoek in de practijk en achter het bureau.
De opleidingen zijn op de behoeften van het bouwbedrijf afgestemd en vormen een onmisbare schakel in het streven de productiviteit in het bouwbedrijf door toenemende industrialisatie te verhogen.
De geboden opleidingen beveel ik daarom gaarne in uw belangstelling aan.
ir. J. van Ettinger
Directeur Bouwcentrum”
In de 45 jaar dat Opleidingen Bouwcentrum (opgericht op 25 september 1948) heeft bestaan, hebben naar schatting 70 à 80.000 mensen cursussen gevolgd en afgerond bij dit instituut.
DE CURSUSSEN
Het aanbod van Opleidingen Bouwcentrum bestond uit de volgende cursussen:
- Management Hoger Kader Bouwbedrijf
- Organisatie voor Technische Bedrijfsleiding
- Oriëntatie Bouworganisatie
- Uitvoerders-organisatie I-II-III (samen met B.O.B.)
- Organisatie voor Hoger Toezichthoudend personeel
- Planning Bouwbedrijf
- Netwerkplanning in de Bouwnijverheid
- Projectorganisatie
- Werkvoorbereiding
- Calculatie in het Bouwbedrijf
- Planning, organisatie en besturing van de maatvoering
- Passingen en toleranties in de bouw
- Maat-en kwaliteitsbeheersing in de Bouw
- Brandveilig bouwen
- Warmte-isolatie
- Management en Wetgeving
- Management Hoger Kader Schoonmaakbedrijven
- Organisatie/techniek: Schoonhouden Midden Hoger kader
Op 12 december 1977 werd vanuit Opleidingen Bouwcentrum de zelfstandige Stichting Vakopleidingen Schoonmaakbedrijven en -diensten (SVS) opgericht. Deze ontwikkelde zich sterk in de jaren daarna en in mei 1991 verliet SVS het Bouwcentrum naar een zelfstandige vestiging.
DE ORGANISATIE
Elk jaar werd de ingewikkelde puzzel gelegd die nodig was voor het realiseren van de circa 20 cursussen op vele locaties in het land. Veel cursussen, ook nog tegelijk in meerdere regio’s. Er waren cursussen van 26 weken en kleinere die drie maanden duurden. De cursussen werden altijd ´s avonds gegeven, ook waren er praktijktrainingen die in het weekend plaatsvonden.
De puzzelstukjes daarbij waren bijvoorbeeld:
– Het werven en contracteren van docenten
– het oproepen van cursisten
– het uitzoeken in het hele land van lokaties waar de cursussen werden gehouden
– het samenstellen en vervaardigen van het lesmateriaal enz.
VERVOLGENS…
In juli 1993 werd Opleidingen Bouwcentrum door Bouwcentrum Beheer verkocht aan de Stichting Behartiging Bouwnijverheid. Dit was in feite het einde van Opleidingen Bouwcentrum, hoewel de naam nog enige jaren werd gebruikt in ”BOB Opleidingen Bouwcentrum”. Dit samenwerkingsverband was gevestigd in Waddinxveen, waar ook een deel van het personeel werd ondergebracht.
